index
Toate Articolele
Personal (109)
Eseuri (69)
Opinii (8)
Reportaje (75)
Locuri (136)
Muzeul Obiceiurilor Populare Bucovinene din Gura Humorului
© Matei Domnita     2009-08-03 Categoria: Articole \ Toate

      După o pauză lungă la publicarea articolelor am decis să rcuperez şi să pun câteva articole care prezintă 'activitatea' mea turistică din ultimul an.
     Datorită unei experienţe foarte plăcute în 2 vizite la Muzeul Obiceiurilor Populare Bucovinene din Gura Humorului am decis să încep cu acesta.
     Muzeul este localizat în Gura Humorului, în centrul oraşului, şi este extrem de simplu de localizat. Exponatele din muzeu prezintă obieciurile populare din Bucovinaşi modul în care bucovinenii respectă anumite obiceiuri vechi în cadrul evenimentelor de pe parcursul anului.
     Organizarea muzeului e făcută relativ la lunile anului, o vizită completă a muzeului însemnând parcurgerea obiceiurilor de pe parcursul unui an întreg din viaţa localnicilor.

Prima parte a muzeului reprezintă obiceiurile dinaintea şi din timpul sărbătorilor de iarnă, precum şi specificul unei case din zonă.

Masa de CrăciunColacul de Crăciun lângă vatră şi pe masă


Colindatul, respectiv pluguşorul, cu măştile specifice zonei
 
Hora şi sărbătorile de pe parcursul anului

Pregătirea pentru muncile agricole şi pentru păstoritAspectul şi lucrurile specifice unei stâne din zonă ()Şi ghidul, împreună cu vizitatoriiPe lângă acestea, muzeul mai oferă şi obiecte specifice agriculturii, aratului, coptului pâinii precum şi alte obiecte specifice diferitelor evenimente de pe parcursul anului.
La primul nivel sunt afişate diferite expoziţii care nu au legătură cu specificul bucovinean. Am văzut o expoziţie de fotografie în octombrie şi una de caricaturi acum în iulie. Şi acestea sunt interesante dar nu au legătură cu specificul muzeului. Camera de la primul nivel nu este destinată muzeului ci aparţine primăriei, din câte am înţeles.

Muzeul nu prea e vizitat de turişti pentru că nu e o locaţie cunoscută şi pentru că toţi cei care ajung în Bucovina se înghesuie la mănăstiri. eu l-am văzut prima dată cu ocazia unei excursii organizate de Universitatea Politehnică din Iaşi. Dar merită o jumătate de oră de pauză în centrul oraşului Gura Humorului, mai ales pentru că ghizii sunt nişte doamne foarte drăguţe cu care se poate discuta orice legat de aceste obiceiuri.


© Matei Domnita     2009-08-03
Toate drepturile asupra articolului apartin autorului. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din aceasta pagina este posibila numai cu acordul prealabil scris al autorului. Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Vizionari 7245
Autor Vizualizeaza profil
Articole ale acestui autor Afiseaza
Galeria de imagini a acestui autor Afiseaza
Evalueaza articolul Lasa un comentariu
Ultimele Articole
Stufărișul de la ...
Februarie 2023...
Anul cometei?...
Alb-negru la patrat...
Naveta...
Ultimele Tutoriale
"G" ! it is a Canon !...
Exponometru digital...
Nikon Df...
Diafragma ca mijloc de expr...
Pentax, the real thing...
Total Resurse
Fotografi (1)
FotoCluburi (8)
Service-uri (6)
Sali expozitie (1)
Facultati (7)
Ultimele Discutii
Pentax 17...
The Naked Photographer...
(A fost odata) DPReview...
Jazz...
Stufărișul de l...
© Fotomozaic.ro 2024 Termeni si conditii