Prima pagina

Forum Fotomozaic / Despre calibrarea monitoarelor

Forum Fotomozaic

You are not logged in.

#1 21-07-2007 15:13:48

anarhistu
Semi-incepator
From: Cluj
Registered: 09-12-2006
Posts: 656
Website

Despre calibrarea monitoarelor

Deja am auzit de prea multe ori povesti de genul "da la mine acasa se vede bine" "da mai, da e prea intunecata" "cum sa fie prea verde, ca la mine e ok..." samd.

Cineva cu experienta care ne poate ajuta?

Deci:
calibrarea monitoarelor
profile de culoare
si alea alea....

Offline

 

#2 22-07-2007 19:56:23

loock
SMC
Registered: 11-12-2006
Posts: 93

Re: Despre calibrarea monitoarelor

Am mai scris despre subiectul asta pe doua forumuri, dar se pare ca este inca nevoie...smile

In primul rand trebuie facuta precizarea ca problema majora nu este calibrarea - ea se rezolva usor, ci achizitionarea unui monitor bun - problema majora care s-a acutizat f. mult in ultimii ani.

Daca monitorul nu este f. bun, calibrarea nu este chiar inutila, dar nici nu poate ajuta prea mult la obtinerea unei imagini decente.

Pe vremea cand CRT-urile erau inca predominante, cele care erau f. bune la calitatea imaginii erau si atunci destul de putine - nu stiu cat de corecta este o apreciere de genul 1/1.000.000 smile, dar oricum era si atunci o problema de rezolvat.
In prezent CRT-urile sunt tot mai rare si majoritatea nu se mai fabrica - este mic procentul CRT-urilor vandute acum iar procentul celor bune - extrem-extrem de rare, este infim.
LCD-urile oricat de scumpe, nu se ridica la nivelul de calitate a imaginii redate de un CRT foarte bun - este greu si de fapt inutil sa cuantificam diferenta, important este ca se vede....

Ca si exemplificare, LCD-urile Eizo din gama CG si CE, considerate monitoare profesionale de varf, cu parasolar inclus smile, si cu preturi care pleaca acum de pe la 1600 USD/Euro in sus...., sunt vizibil inferioare la calitatea imaginii fata de un CRT varf de gama Samsung de acum cativa ani, de ex. 757 DFX, care costa 164 USD in varianta de 17 inchi....smile

Se spera ca aparitia si apoi dezvoltarea ulterioara a OLED-urilor, o sa permita din nou aparitia unor monitoare care redau o imagine de calitate, plus rezolutii mult mai mari in viitor.
Ramane sa asteptam si sa vedem.

In prezent si calitatea componentelor si a constructiei a scazut mult, inclusiv la CRT-uri - modele existente de mai multi ani sau modele asemanatoare, sunt mai putin fiabile si au mai des probleme mai mici sau mai mari, imposibil de reglat prin calibrarea facuta din OSD.

Din cauza motivului amintit mai sus, este greu sa recomand un anumit model, deoarece exista oricum riscuri serioase sa dai peste un exemplar nefericit, chiar daca poate inca mai exista pe piata un model/modele cu performante teoretic bune spre f. bune.

Am vazut ca inca se mai gaseste - nu stiu pt. cat timp, Samsung 1100 MB, de 21 inch, 130 Khz frecventa de scanare orizontala ( 1600X1200 @ 100 Hz aproape de limita), 360 MHz banda video, dot de 0,20(H).
Exista si 1100 DF dar suporta doar 121 Khz la un pret asemanator.
1100 MB casta sub 1500 RON, pret f. bun pt. performanyta oferita de un exemplar bun, dar am auzit de cazuri nefericite de la inceput, sau de probleme de fiabilitate aparute la unele....

In mod normal monitorul de mai sus, ca de altfel si 757 DFX si MB, 957 DFX si MB are un contrast si o luminozitate excelenta, si f. multe reglaje disponibile in OSD.
757 DFX si 957 DFX nu se mai fabrica; au fost inlocuite cu 797 DF si 997 DF, sub primele calitativ, si oricum nu prea se mai gasesc nici ele, dar merita incercat...

Daca se rezolva problema achizitioanarii unui monitor bun, atuci calibrarea este floare la ureche smile
Sunt de ajutor doua utilitare: Nokia Test monitor si un gamma loader bun, alaturi de un OSD/controale hardware bune si bine dotate pt. monitor, plus ochiometrul din dotarea personala, daca se poate fara distorsionari si fara aberatii cromatice....smile

Instalarea programului Adobe PhotoShop pune la indemana utilizatorului si utilitarul adobe gamma loader.
In cazul in care din motive mai mult sau mai putin rezonabile photoshopul este evitat, cel putin monitoarele Samsung bune au disponibil pe CD si pe net utilitarul Natural Color.

Filmul calibrarii fara colorimetru ar fi cam asa :
In primul rand se seteaza cat mai natural - pt. un alb cat mai pur, temperatura de culoare hardware, din OSD-ul monitorului daca are asa ceva.
Temperatura de culoare naturala este in jur de 5700K, dar la unele monitoare arata OK la 6500 K, de ex, la Samsungul meu.smile
Si adobe gamma loader prezinta 6500 K ca si daylight
La valori mai mici de 5700K/6500K albul arata galbui roscat, iar la valori mai mari de 6500 albul arata albastrui strident, extrem de obositor !
Monitoarele bune, permit de obicei si control separat pe canale de culoare RGB, dar de regula calibrarea separata nu este necesara. Trebuie totusi verificat - daca verdele sau alta culoare este in inferioritate - aici ar fi de ajutor o grila cromatica redata pe ecran, atunci este indicata o calibrare hardware pe canale separate RGB, chiar daca se poate echilibra si software dominanta cromatica, de ex. cu gamma loader. Evident, softul actioneaza alaturi de driverul placii grafice....Un dezechilibru cromatic vizibil si important, este normal sa fie corectat hardware din OSD-ul monitorului.

Apoi se seteaza luminozitatea si contrastul, tot hardware din OSD-ul monitorului, macar ca o aproximare preliminara.
De la fabricant la fabricant si de la model la model, chiar de la exemplar la exemplar, valoarea numerica a calibrarii pt. aceste setari poate varia pt. o calibrare buna, motiv pt. care nu este utila replicarea lor fara verificare.
Sunt monitoare bune care redau foarte OK imaginea cu luminozitatea setata la 9%, si contrastul setat la 69% !!!, atat pt fotografii cat si pt. jocuri, inclusiv ziua.
Am vazut si cu 30% luminozitate si 50% contrast la o marca..
Am vazut si setare f. buna cu 12% luminozitate si 73% contrast la monitorul meu.

Asa cum am precizat, la inceput se incearca macar o aproximare a valorilor pt. aceste setari.
Trebuie sa precizez, recomandarea de a seta contrastul la 100% este o mare greseala in majoritatea cazurilor.
Un monitor bun nu are nevoie sa fie fortat la maxim pt. a fi destul de luminos, si evident ca tubul se consuma mai repede ( tunul de electroni si stratul fosforescent)
Daca monitorul este suficient de luminos doar setand contrastul 100% sau/si temperatura de culoare peste 6500K, atunci clar monitorul nu este bun, fiabil, nou; este din pacate o pocnitoare ca de altfel peste 99% din monitoare....smile
La un monitor bun, de regula contrastul este setat bine daca are o valoare intre 50% si 75%
Sub 50% este putin probabil smile, iar daca este nevoie sa fie setat mult peste 75%, deja se apropie de monitoarele de duzina. Probabil un 77% inca este OK smile
Cum se decide cat este suficient folosind ochiometrul ? - setand din aproape in aproape, in plus si in minus, in paralel cu luminozitatea, pana in momentul in care luminozitatea generala pare suficienta, nici prea mica, dar nici stridenta si obositoare; sa nu simti ca iti zgarie ochii.
Preliminar, luminozitatea se poate regla cam intre 0 si 60% in paralel alaturi de contrast.
Cum spuneam, am vazut in f. de model, setari bune intre 9% si 50%.
Pt. un anumit model insa, doar o anumita valoare este f. buna.
Dupa setarea preliminara doar din ochi, se poate utiliza un utilitar sau o grila cromatica pt. o setare de precizie.
Calibrarea trebuie sa permita redarea detasata a cat mai multor tonuri intermediare intre alb si negru, pastrand in acelasi timp albul si negrul cat mai aproape de valoarea lor ideala - alb-alb nu gri, si negru cat mai negru, nu gri inchis.
Daca se vad toate tonurile intermediare dintre alb si negru, redate de o grila destul de bogata cu tonuri neutre - nokia test monitor are o grila cu cel putin 18-19 trepte de la alb la negru, si in acelasi timp negrul ramane negru - nu pare gri datorita unei luminozitati prea mari, albul este si el alb nu gri, si in plus, f. important, imaginea nu este stridenta si obositoare datorita unui contrast prea puternic, atunci setarea luminozitatii si contrastului este OK.

Evident se fac si calibrarile de geometrie ale monitorului, marime imagine, rotire, trapez, pincushion mare si mic, etc.etc.etc.

De asemenea, foarte important, se fac si calibrarile de focalizare, moire, si covergenta, daca este nevoie si daca exista setari pt. ele in OSD-ul monitorului.
Pt. realizarea lor se poate utiliza din nou Nokia test monitor sau alt utilitar/imagine/imagini ajutator/ajutatoare.

Am amintit mai sus de driverul placii grafice - evident el trebuie sa fie instalat in momentul in care se realizeaza calibrarea. De asemenea driverul particular al monitorului utilizat trebuie sa fie instalat si el.

Una din primele setari, facuta in mod normal mult inaintea observarii grilelor cu tonuri si culori, etc., este setarea refreshului monitorului, pt. fiecare rezolutie utilizata, si alaturi de calibrarile de geometrie particulare pt. fiecare.
Refreshul este ergonomic la un CRT daca este intre 100 si 120 Hz.
Este indicat sa nu fie atinse insa limitele specificatiilor monitorului, sa nu fie fortat la maxim, pt. o viata cat mai lunga a acestuia.
Frecventa de scanare orizontala in Khz, impartita la rezolutia laturii mici(verticale) , minus cateva procente 5-10% de corectie si marja de siguranta este egala cu refreshul vertical in Hz.
Sau invers, de ex. 100Hz X rezolutia laturii mici de ex. 864 (1152X864) plus un procent de aproape 10% = 96 Khz - specificatie bunicica pt. monitor de 17 inch smile
La 1152X864 @ 100 Hz se utilizeaza cam 91,7 Khz
La 1024X768 @ 100 Hz se utilizeaza peste 82 Khz.
Setarea trebuie verificata in OSD-ul monitorului - Windous-ul si driverele nu redau mereu corect !!!!!!!!!
Din meniul driverului placii grafice se poate seta cu forced in 100Hz, deoarece unele programe si jocuri nu pastreaza setarea facuta in windows !!!

Revenind la calibrarea cromatica, se poate trece la utilizarea programului adobe gamma loader sau Natural Color, etc., eventual in paralel cu Nokia test monitor daca este nevoie, sau chiar si cu OSD-ul daca se descopera probleme majore.
gamma loaderul incarca un profil de culoare de baza pt. un anumit "fosfor" de monitor - este de preferat ca el sa fie detectat automat, altfel, evident ca el trebuie aflat de undeva....
Mai departe pt. Windows se seteaza gamma 2.2 din meniul gamma loader-ului utilizat.
Adobe gamma loader este in control panel wink
In continuare programul ofera o calibrare gamma single dar si pe canale de culoare separate.
Aici se priveste printre gene de la 50-70 cm, si se seteaza de asa natura incat rama patratului prezentat sa fie la fel de luminoasa ca interiorul acestuia. Se poate verifica si pe canale separate RGB, se debifeaza o casuta....

Se recomanda setarea in conformitate cu lumina ambientala !

Adobe gamma loader permite si calibrari ale temperaturii de culoare, folosind o masuratoare ochiometrica facuta prin alegerea unor patrate cu gri cat mai neutru (nenuantat cromatic), prezentate pe fond negru, masuratoare care daca descopera diferente fata de temperatura de culoare aleasa - 6500 K, fie recalibreaza automat temperatura de culoare pe custom automatizat, evident actionand asupra driverului placii grafice si asupra culorilor redate de aceasta,  fie daca este schimbat apoi din custom la loc pe 6500K, da posibilitatea unor ajustari manuale facute direct din OSD-ul monitorului, care actioneaza direct asupra hardware-ului acestuia din urma.

Nokia test monitor prezinta chiar pe ecranul de baza - geometry, o grila cromatica, e adevarat nu f. mare.
In ecranul colors, prin apasarea butonului stanga mouse apar pe rand doar alb, rosu, verde, albastru, unde poate fi observata doar puritatea si uniformitatea acestora.
In ecranul geometry, primul, apar mai multe culori, inclusiv galben.
Ecranul alb din colors este util pt. aprecierea balansului de alb, temperaturii de culoare si a uniformitatii.

Exista driveri de placi grafice care redau grile cromatice pe tot ecranul.
Se poate observa cum arata fiecare culoare in parte, de ex. galbenul, daca e prea verde(citron) sau prea rosu ( galben de crom) si se poate calibra in consecinta, daca este nevoie, in primul rand din OSD-ul monitorului pe canale separate RGB sau din optiunile oferite de driverul placii grafice.
La sfarsit gamma loaderul utilizat salveaza/poate salva un profil de culoare custom.

Bafta la monitor si spor la calibrare !

Last edited by loock (22-07-2007 20:36:33)

Offline

 

#3 28-07-2007 08:39:20

anarhistu
Semi-incepator
From: Cluj
Registered: 09-12-2006
Posts: 656
Website

Re: Despre calibrarea monitoarelor

Salut,

Abia acum m-am intors de la munte.

Mersi de informatii, m-am cam lamurt.

De monitor am un Samsung 223 BW, din gama monitoarelor decente , nu bune sau profesionale.

Singura problema de care m-am lovit e ca nu gasesc setarile de temperatura de culoare. are doar ceva preseturi. Dar o sa iau manualul, cand oi avea vreme.

Mersi inca odata.

Offline

 

Board footer

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson