index
Toate Articolele
Personal (109)
Eseuri (69)
Opinii (8)
Reportaje (75)
Locuri (136)
Valva Baii-Rosia Montana
© Adela Rusu     2012-06-01 Categoria: Articole \ Toate

Legenda Vâlvei-Băii

Toate zăcămintele de aur şi argint ascunse în fundul pământului de la începutul lumii sunt păzite de câte un duh care le ştie rostul. Când un filon de metal preţios este deschis, cei care lucrează în mină ştiu că nu vor putea scoate decât atât cât le dă voie Vâlva-Băii. Minele din adâncuri – sau din băi, cum se numeau minele în Ardeal – pot fi primejdioase pentru cei care se lăcomesc.

Minerii credeau că Vâlva-Băii umblă prin galerii, îmbrăcată la fel ca ei, dar cu haine mai scumpe, şi ciocăneşte pereţii. Are lămpaş lucitor de miner şi poate deschide sau închide aurul în pământ. Cei pe care-i lasă să găsească aur nu trebuie să se laude cu norocul lor, nici să ia mai mult decât le trebuie. Altfel vor muri în galerii. Vâlva-Băii cere suflet de om în schimbul norocului şi al aurului arătat. Dar, dacă ucide un om, îşi răscumpără păcatul scoţând la iveală pentru tovarăşii acestuia vine noi de zăcământ.

Se spune că, atunci când părăseşte o mină secată, Vâlva-Băii arată ca o pară de foc. Unii spun că au văzut-o, alţii jură că au auzit-o ciocănind în pântecul muntelui. Vâlva-Băii nu îmbătrâneşte niciodată şi nu vrea răul nimănui.

"Îngeri, zmei şi joimăriţe" de Carmen Mihalache

Editura Humanitas, 2008


...........................................................................................

Acum 2000 de ani se sapau galerii in roca vulcanica pentru a se ajunge la filonul de aur! Sunt tuneluri de zeci de km lungime in care au trudit mii de oameni pentru a scoate aurul la suprafata!

De cand cu exploatarea la suprafata s-a deschis un imens hau!Proiectul prevede deschiderea a patru cariere imense si o uzina de prelucrare cu cianuri pe o suprafata de 367 hectare.

Deocamdata s-au sistat lucrarile...e liniste acolo....un peisaj trist si sinistru ....copacii si padurea au disparut de pe o mare portiune!

Gauri de mina se vad peste tot in munte! Doar Valva Baii bantuie minele si baga spaima in localnici! Temerari inca mai sunt si astazi...mirajul aurului ii face sa uite de pericole .....de multe ori platind cu viata!

Rosia Montana inca atrage ca un magnet!

Galeriile RomaneCariera din Rosia Montana
(c) Adela Rusu


© Adela Rusu     2012-06-01
Toate drepturile asupra articolului apartin autorului. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din aceasta pagina este posibila numai cu acordul prealabil scris al autorului. Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Vizionari 9399
Autor Vizualizeaza profil
Articole ale acestui autor Afiseaza
Galeria de imagini a acestui autor Afiseaza
Evalueaza articolul Lasa un comentariu
Ultimele Articole
Stufărișul de la ...
Februarie 2023...
Anul cometei?...
Alb-negru la patrat...
Naveta...
Ultimele Tutoriale
"G" ! it is a Canon !...
Exponometru digital...
Nikon Df...
Diafragma ca mijloc de expr...
Pentax, the real thing...
Total Resurse
Fotografi (1)
FotoCluburi (8)
Service-uri (6)
Sali expozitie (1)
Facultati (7)
Ultimele Discutii
The Naked Photographer...
(A fost odata) DPReview...
Jazz...
Stufărișul de l...
Februarie 2023 - Emil Lup...
© Fotomozaic.ro 2024 Termeni si conditii