index
Toate Articolele
Personal (109)
Eseuri (69)
Opinii (8)
Reportaje (75)
Locuri (136)
Inapoi la film
© Cristi Mirica     2014-07-25 Categoria: Articole \ Toate

Am inceput sa cochetez mai serios cu filmul prin toamna anului 2007 – pe vremea aia cu un Nikon FM2 dupa ce in prealabil fusesem „spurcat” la inceputul aceluias an de un Pentax incarcat cu Tri X pe strazile Parisului.

Dupa FM2 au urmat tancurile de developare, scanner si ore de migala pentru developat si scanat. Dar era placut. Si magic. Cumva, nu stiu de ce m-au atras dintotdeauna cadrele cu forma patrata asa ca prin 2008 am pus mana pe un Hasselblad 501CM. Si mai placut si mai magic. Si magia asta cu filmul a continuat asa pana prin vara anului 2011 cand am decis ca este un capitol incheiat pentru mine. De cateva luni bune aparatele nu faceau decat sa adune praf iar in rarele ocazii in care le mai foloseam disparuse pasiunea ce-ti da rabdare sa lucrezi cu atentie si migala astfel ca filmele erau pline de praf si scanarile neingrijite. Asa ca in vara 2011 m-am despartit (cu greu) de Hasselblad si am construit un sistem digital decent.

Chestie care m-a tinut fix un an si jumatate pentru ca fotografiile alea patrate facute de-a lungul timpului si sentimentul avut la vederea lor pe ecran se pare ca atat de tare m-au marcat incat am revenit. Tot la patrat, evident. Nu mai developez si nu mai scanez.

Ar fi o activitate mult prea consumatoare de timp care sunt sigur ca iar mi-ar eroda pasiunea asa ca am decis sa ma bucur doar de conceperea imaginilor si vizualizarea lor. Ce e intre am lasat la altii.

Mi-amintesc la inceputuri cand activam pe forumuri de profil (foarte rar spre deloc in ultima vreme – incerc sa ma bucur de imaginile ce le vad nu neaparat sa le critic) comparatii intre costurile pe digital si film ai argumente pro film cum ca e mult mai ieftin, digitalul avand o investitie initiala mare. Poate, desi depinde si la film in ce investesti initial. Stim cu totii aparate pe film al caror pret depaseste bine pretul unui digital de top. Nu , filmul nu e ieftin. Nici consumabilele nici serviciile. Si nici timpul necesar, mai ales atunci cand nu’l ai.

Mi-a fost putina teama (?) cand m-am gandit sa revin, crezand ca poate e doar o toana de moment. Dar n-a fost asa, de la incepul lui 2013 pana acum avem – eu si filmul – o relatie stransa care simt ca o sa dureze.

De ce film ? Pentru ca totul e altfel. Toamna cu frunzele colorate. In cerul care pe digital lese un alb/gri continuu aici se vad detaliile norilor. Tonurile subtile ale pielii. Detaliile din umbe. Filmele cu particularitatile lor pe care nici un filtru software nu le poate reproduce. Timpul care trece intre executia fotografiei si vederea ei. Astea sunt cateva motive.

Mai departe sunt cateva fotografii cu personaje ce mi-au trecut prin fata aparatului. Voi dedica un articol ulterior peisajelor.

Carla Alina - scriitoare


Nico - colega


Robert - adolescent rebel


Raluca - pasionata de fotografie


Nea Ion - mester lemnar pe Valea Izei


Ioana - fiica


Monica - actrita


Monica - actrita si papusar


Philip si Mikael - medici chirurgi in Singapore

© Cristi Mirica     2014-07-25
Toate drepturile asupra articolului apartin autorului. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din aceasta pagina este posibila numai cu acordul prealabil scris al autorului. Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Vizionari 7556
Autor Vizualizeaza profil
Articole ale acestui autor Afiseaza
Galeria de imagini a acestui autor Afiseaza
Evalueaza articolul Lasa un comentariu
Ultimele Articole
Stufărișul de la ...
Februarie 2023...
Anul cometei?...
Alb-negru la patrat...
Naveta...
Ultimele Tutoriale
"G" ! it is a Canon !...
Exponometru digital...
Nikon Df...
Diafragma ca mijloc de expr...
Pentax, the real thing...
Total Resurse
Fotografi (1)
FotoCluburi (8)
Service-uri (6)
Sali expozitie (1)
Facultati (7)
Ultimele Discutii
The Naked Photographer...
(A fost odata) DPReview...
Jazz...
Stufărișul de l...
Februarie 2023 - Emil Lup...
© Fotomozaic.ro 2024 Termeni si conditii