index
Toate Articolele
Personal (109)
Eseuri (69)
Opinii (8)
Reportaje (75)
Locuri (136)
Suburbia
© Gelu Lupaş     2011-10-16 Categoria: Articole \ Toate

Anul trecut prin vară, cu ceva timp înainte de bienala de la Veneţia, un grup de arhitecţi din Cluj a lansat un concurs. Tema concursului era noua periferie românească apărută pe fondul dezvoltării imobiliare haotice, în lipsa planificării urbane şi a infrastructurii. Concept şi fotografii ale lucrărilor expuse în cadrul bienalei găsiţi pe site-ul SUPERBIAsuburbia. Vă previn că vă veţi lovi de limbaj pretenţios cracteristic broşurilor din expoziţiile de artă contemporană. Când nu ai prea multe de spus, o soluţie este să compui un text pompos care încâlceşte sinapsele şi insultă inteligenţa cititorului.

Intenţia mea este să vă prezint fotografiile pe care le-am făcut pentru acest concurs, dar pe care nu le-am mai înscris deoarece nu am terminat filmul la timp, n-am apucat să-l scanez, să-l developez, să fac o selecţie şi să trimit fotografiile înainte de termenul final. Văzând cum stau lucrurile, l-am încurajat pe prietenul meu Bogdan Stănescu să participe la acest concurs. Ţin să menţionez că anumite locuri le-am identificat împreună în timpul uneri excursii cu bicicleta. Aşadar, unele dintre fotografiile noastre vor semăna, chiar dacă fiecare a lucrat independent, revenind ulterior singur la faţa locului. Fotografiile lui Bogdan le puteţi vedea în slide-show-ul de pe pagina concursului. În continuare urmează fotografiile mele, cu legende şi adăugiri.

Cart. Europa, str. Eugen Ionesco. Case noi pe str. Luminii. Accesul interzis, proprietate privată.

Localnicii iniţiali trăiesc aşa cum erau obişnuiţi. Domnul din drepta îşi face de lucru printre buruieni. În unele curţi vezi vaci sau capre pâscând iarba din jurul caselor masive, cu cel puţin două etaje fiecare.Magazie improvizată. În spatele gardului urmau să se ridice viitoare proiecte imobiliare. Între timp a venit criza şi a pus frână dezvoltării imobiliare.Str. Duiliu Zamfirescu (dreapta); în realitate o cale de acces, impropriu numită stradă, pe care arareori încap în paralel două maşini.Cart. Europa, undeva pe câmp. Case înşiruite sub linia de înaltă tensiune.
Cart. Între Lacuri, lângă Iulius Mall. Aleea care înconjoara Lacul din Gheorgheni."Aleea" de lângă fostul Lac 2, acum asanat.Cart. Între Lacuri, str. Tulcea. Parcări imprivizate pe malul Lacului 3. Noi proiecte imobiliare în planul îndepărtat.

Garaje. În dreapta garajelor există un teren viran mlăştinos şi o vale ce face legătura între Lacul 3 şi Lacurile Pepinieră.

Câţiva localnici, probabil proprietari de apartamente în blocurile din apropiere, şi-au convertit garajele în coteţe pentru porumbei călători. Alţii au imprivizat grădini de zarzavaturi şi coteţe destinate creşterii animalelor domestice (găini, porci) pe terenul viran menţionat anterior.


© Gelu Lupaş     2011-10-16
Toate drepturile asupra articolului apartin autorului. Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a ilustratiilor din aceasta pagina este posibila numai cu acordul prealabil scris al autorului. Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.
Vizionari 7197
Autor Vizualizeaza profil
Articole ale acestui autor Afiseaza
Galeria de imagini a acestui autor Afiseaza
Evalueaza articolul Lasa un comentariu
Ultimele Articole
Stufărișul de la ...
Februarie 2023...
Anul cometei?...
Alb-negru la patrat...
Naveta...
Ultimele Tutoriale
"G" ! it is a Canon !...
Exponometru digital...
Nikon Df...
Diafragma ca mijloc de expr...
Pentax, the real thing...
Total Resurse
Fotografi (1)
FotoCluburi (8)
Service-uri (6)
Sali expozitie (1)
Facultati (7)
Ultimele Discutii
The Naked Photographer...
(A fost odata) DPReview...
Jazz...
Stufărișul de l...
Februarie 2023 - Emil Lup...
© Fotomozaic.ro 2024 Termeni si conditii